Για οτιδήποτε επείγον

για οποιαδήποτε ανθρώπινη ανάγκη, για οτιδήποτε επείγον στείλτε κείμενο στο doinakis at gmail.com

27/10/21

SILVER ALERT HELLAS (1065)

Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.

Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που μέχρι σήμερα γίνεται μόνο από εθελοντές τοπικών συλλόγων και Ιστολόγια. Ειδικά για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή Alzheimer κλπ, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ  και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης θα ελαχιστοποιηθεί και μπορεί να αποβεί σωτήριος.

Είναι ένα οργανωμένο σύστημα άμεσης και έγκαιρης δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών, που αφορούν  στην εξαφάνιση ηλικιωμένων, το πρώτο σύστημα που θα λειτουργήσει σε χώρα της Ευρώπης με σκοπό την ανεύρεση των ηλικιωμένων που εξαφανίζονται και αγνοούνται. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης θα ελαχιστοποιηθεί και μπορεί να αποβεί σωτήριος. 

Ήδη έχει δοθεί στη διάθεση της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η τηλεφωνική γραμμή 1065 για αναγγελία εξαφάνισης ηλικιωμένων.

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ηλικιωμένων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιστατικά για ενεργοποίηση Silver Alert, θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:  
- Η ηλικία του εξαφανισθέντος ηλικιωμένου (65+).
- Σαφείς ενδείξεις ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε κίνδυνο (πχ λόγω αδυναμίας λήψης φαρμάκων σημαντικών για την υγεία του ή τη ζωή του).
- Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή μεταφορά του ηλικιωμένου από τρίτους σε άλλη περιοχή από αυτή της διαμονής του.
- Ο ηλικιωμένος να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.
- Ο ηλικιωμένος να έχει τάση να κάνει κακό στον εαυτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου