Για οτιδήποτε επείγον

για οποιαδήποτε ανθρώπινη ανάγκη, για οτιδήποτε επείγον στείλτε κείμενο στο doinakis at gmail.com

17/06/12

Ετήσιος Απολογισμός του SILVER ALERT HELLAS

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου λειτουργίας για το SILVER ALERT HELLAS, το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που έχει ενεργοποιήσει για την Ελλάδα η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ

Από την 12/04/2011, πρώτη ημέρα λειτουργίας του προγράμματος, μέχρι την 30/04/2012 ενεργοποιήθηκαν εξήντα ένα (61) SILVER ALERTS και έχουν εντοπισθεί σαράντα επτά (47) εξαφανισθέντες ηλικιωμένοι, εκ των οποίων οι είκοσι-οκτώ (28) βρέθηκαν σώοι και οι υπόλοιποι δέκα εννέα (19) θανόντες. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι εντοπίστηκαν εκατόν τριάντα (130) ηλικιωμένοι λίγο πριν εκδοθεί Silver Alert, ενεργοποιώντας ουσιαστικά την αντίστροφη λειτουργία του.

Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που μέχρι την έναρξη του προγράμματος, γινόταν μόνο από εθελοντές τοπικών συλλόγων και Ιστολόγια.

Ειδικά για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή Alzheimer κλπ, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των Ελληνικών Αρχών, των ΜΜΕ και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης ελαχιστοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να αποβεί σωτήριο.

Ο ετήσιος απολογισμός (Απρίλιος 2011 – Απρίλιος 2012), τεκμηριώνει παράλληλα και αναμφισβήτητα την ανάγκη αντίστροφης λειτουργίας του Silver Alert για την εύρεση του οικογενειακού περιβάλλοντος ηλικιωμένων που είναι αγνώστων στοιχείων, πάσχουν από γεροντική άνοια & συναφείς διαταραχές και έχουν εντοπισθεί συμπτωματικά από δημόσιες υπηρεσίες (αστυνομία, δημοτική αστυνομία, ΕΚΑΒ, νοσοκομεία κ.α.) και απλούς πολίτες.

Το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, SILVER ALERT, σε αγαστή συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και τοπικής εμβέλειας, εκατοντάδες εθελοντές αναζήτησης, εθελοντές στην Εθνική Γραμμή SOS 10-65, συνεργάτες διαδικτύου και ενεργούς πολίτες, αλλά και χάρις στην αμέριστη χορηγική συμπαράσταση, αποδεικνύεται αποτελεσματικό και ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.

Η κοινωνία ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ για ευαισθητοποίηση και εγρήγορση σε περιστατικά που αφορούν ηλικιωμένους. Αυτή, ακριβώς, η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, μας επιτρέπει σήμερα να εντοπίζουμε οκτώ (8) στους δέκα (10) ηλικιωμένους που έχουν εξαφανισθεί και έχει εκδοθεί Silver Alert για τον εντοπισμό τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου