Για οτιδήποτε επείγον

για οποιαδήποτε ανθρώπινη ανάγκη, για οτιδήποτε επείγον στείλτε κείμενο στο doinakis at gmail.com

29/08/12

4ο Newsletter saferinternet.gr

Διμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο 08/2012:
- Η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης του Twitter: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
 - Μικρά νέα. 

Περισσότερα

26/08/12

Το Σύστημα PEGI Επεκτείνει την Λειτουργία του και στις Εφαρμογές

Δελτίο Τύπου "Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου" (18-07-2012

"Το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια PEGI (Pan-European Game Information) ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη λειτουργία του στο χαρακτηρισμό εφαρμογών (apps). 

To “PEGI for Apps”, όπως καλείται, σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει ηλικιακούς χαρακτηρισμούς σε πλατφόρμες, από όπου μπορούν να «κατεβούν» και να χρησιμοποιηθούν μικρές σε έκταση εφαρμογές («small software applications»), που δεν είναι μόνο παιχνίδια. 

Οι εφαρμογές που θα κριθούν κατάλληλες για χρήση του συστήματος ηλικιακής διαβάθμισης θα λάβουν ειδική άδεια χρήσης της σήμανσης PEGI (δηλαδή κάποιου από τα ειδικά εικονίδια για τις ηλικιακές κατηγορίες 3+, 7+, 12+, 16+ και 18+), παρόμοια με αυτή που υπάρχει ήδη στα βιντεοπαιχνίδια, και η οποία θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν εάν μια εφαρμογή είναι κατάλληλη για μια συγκεκριμένη ηλικία, ή όχι. 

Περαιτέρω, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των online εφαρμογών, το PEGI επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να διευρύνει το παραπάνω σύστημα ταξινόμησης ηλικιών με περιγραφικούς δείκτες που θα υποδεικνύουν τους επικίνδυνους παράγοντες στα online περιβάλλοντα, όπως αυτούς που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας. 

Το “PEGI for Apps” έχει σχεδιαστεί ώστε να χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια με αυτά που χρησιμοποιούν οι εκδότες βιντεοπαιχνιδιών για να καθορίσουν την ηλικιακή κατηγορία, στην οποία ανήκει ένα παιχνίδι. Οι εκδότες εφαρμογών θα μπορούν να καθορίσουν την ηλικιακή διαβάθμιση βάσει ειδικής διαδικασίας express, που χρησιμοποιείται ήδη για την ταξινόμηση παιχνιδιών στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft για κινητές συσκευές."

22/08/12

Αύξηση 24% των Καταγγελιών για Παιδική Πορνογραφία

Αύξηση 24% των Καταγγελιών για Παιδική Πορνογραφία (INHOPE 2011)

Δελτίο Τύπου "Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου" (02-07-2012)

"Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine που ιδρύθηκε το 2003 και δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, συνεχίζει τη δράση της με την υποστήριξη του προγράμματος “Safer Internet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τον Οκτώβρη του 2005, η SafeLine είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE (www.inhope.org).

Ο INHOPE είναι το όργανο που συντονίζει όλες τις Ανοιχτές Γραμμές Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να καταπολεμούνται φαινόμενα παράνομου περιεχομένου και ιδιαίτερα το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας. 

Τον Ιούνιο 2012, ο INHOPE εξέδωσε την ετήσια αναφορά του για το 2011. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά αυτή, στην οποία συνοψίζεται περιεκτικά όλη η δράση του INHOPE και των Ανοικτών Γραμμών-μελών του και αποδεικνύεται ότι το 2011 υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικό στην προσπάθεια εξάλειψης παράνομου περιεχομένου από το Διαδίκτυο."

02/08/12

Απειλείται η Επιβίωση 30+ Φορέων Παιδικής Προστασίας

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» πραγματοποίησε, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, Συνέντευξη Τύπου για τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα κοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία που εξυπηρετούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και κοινωνικά προβλήματα. Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν 32 φορείς Παιδικής Προστασίας που εξυπηρετούν συνολικά περισσότερα από 15.000 παιδιά. 

«Προχωρήσαμε σε Συνέντευξη Τύπου δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί Καθηγητής Χρ. Μπαρτσόκας, γιατί πολλά από τα Ιδρύματα που είναι σήμερα εδώ δε θα ανοίξουν ξανά το Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 14 εκ των 32 φορέων έχουν απλήρωτο προσωπικό από 2 έως 8 μήνες. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει τροφεία και νοσήλια στα ιδρύματα που τα δικαιούνται από 01/01/2012 ενώ η κρατική επιχορήγηση έχει κοπεί κατά 50% σε σχέση με το 2010 και καθυστερεί τραγικά η καταβολή της.» 

Ο κ. Παπαδάκης Πρόεδρος του «Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών» περιγράφοντας τη σημερινή πραγματικότητα των κοινωφελών φορέων στάθηκε στο θέμα της φορολόγησης λέγοντας: «Από τη μια το κράτος αδυνατεί να είναι συνεπές απέναντι στους προνοιακούς φορείς και από την άλλη έχει δημιουργήσει μια σειρά από αντικίνητρα για τους ιδιώτες που θέλουν να μας βοηθήσουν. Οι δωρεές σήμερα όχι απλά δεν εκπίπτουν από το εισόδημα του δωρητή αλλά αποτελούν και φορολογικό τεκμήριο {…} όσον αφορά δε την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων όπου στεγάζουν τις υπηρεσίες τους -και δεν αξιοποιούνται για κερδοσκοπικό σκοπό- και αυτές υπάγονται στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, αυτό πρέπει να αλλάξει.» 

Τέλος, ο κύριος Γ. Καλατζάκος μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει στην Αξιολόγηση & Πιστοποίηση των Φορέων βάσει διεθνών προδιαγραφών με σκοπό τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μη Κερδοσκοπικών Σωματείων και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής για θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Ο κ. Καλατζάκος τόνισε: «Είναι υποχρέωση της πολιτείας να θεσμοθετήσει τους φορείς πρόνοιας, να διαμορφώσει αντίστοιχα το ποσό του προϋπολογισμού που τους αντιστοιχεί και να προγραμματίσει τη διάθεσή του. Είμαστε εδώ για να καθίσουμε με την πολιτεία σε ένα τραπέζι διαλόγου έχουμε όλη την καλή διάθεσή να συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο της. Τα ιδρύματά μας χάρη στην εθελοντική προσφορά και τις ιδιωτικές δωρεές επιτελούν το έργο του κράτους στο 1/3 του κόστους απ’ ότι θα στοίχιζε στον εθνικό μας προϋπολογισμό αν τα ιδρύματα αυτά ήταν κρατικά. Ζητάμε τα αυτονόητα ένα Εθνικό Πλαίσιο για την Πρόνοια στην Ελλάδα και μια στοιχειώδη βοήθεια για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.» 

Στη Συνέντευξη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων, των γονέων και των εργαζομένων των φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε αμέσως μετά με συντονίστρια δημοσιογράφο την κα. Σία Κοσσιώνη.