Για οτιδήποτε επείγον

για οποιαδήποτε ανθρώπινη ανάγκη, για οτιδήποτε επείγον στείλτε κείμενο στο doinakis at gmail.com

29/03/12

"Η Φάρμα του Διαδικτύου"

«Γιατί όταν είμαστε στο Διαδίκτυο πρέπει να χρησιμοποιούμε
τη λογική μας και να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας

Δελτίο Τύπου "Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου" (22-03-2012)


"Θα θέλατε τα παιδιά σας να είναι προσεχτικά με τους αγνώστους στο Διαδίκτυο; Να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να σέβονται την ιδιωτική ζωή τρίτων; Να αναπτύξουν από νωρίς την κριτική σκέψη γύρω από την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών και να ξέρουν πώς θα αντιμετωπίσουν περιστατικά παρενόχλησης ή γελοιοποίησης στο Διαδίκτυο;

Έχουμε τη τιμή να σας παρουσιάσουμε το πρώτο μας παιδικό βιβλίο «Η Φάρμα του Διαδικτύου». Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, με στόχο να τα μυήσει στους βασικούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου από μικρή ηλικία. 

Οι ήρωες της φάρμας είναι δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη, που μαζί με τον σκύλο τους τον Ηρακλή, είναι οι προστάτες της φάρμας. Ως σύμμαχό τους έχουν τη Βάγια την κουκουβάγια, σοφή σύμβουλο και οδηγό. Τα παιδιά αναλαμβάνουν τον ρόλο των γονέων, ο Ηρακλής τον ρόλο του έμπιστου φίλου της οικογένειας που γνωρίζει τι είναι πρέπον και τι όχι στο Διαδίκτυο, προστατεύοντας έτσι, όποτε χρειαστεί, τους ανήλικους χρήστες, η δε σοφή κουκουβάγια αναλαμβάνει τον ρόλο του εκπαιδευτικού που μπορεί να οδηγήσει με το δικό του τρόπο τα παιδιά στην πρόσληψη της σωστής γνώσης και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Το βιβλίο απευθύνεται όμως και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προτρέποντάς τους να διαβάσουν τις ιστορίες αυτές μαζί με τα παιδιά, και να συζητήσουν στη συνέχεια για τα ζητήματα που αναδεικνύονται. Έτσι, θα αφυπνίσουν τη σκέψη τους και θα οξύνουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν αντίστοιχα ζητήματα στις δικές τους διαδικτυακές αναζητήσεις, τώρα και στο μέλλον. Σε αυτό βοηθάει η ενότητα «Για να δούμε τι μάθαμε από την ιστορίας μας» στο τέλος κάθε ιστορίας."

07/03/12

Facebook και Ασφάλεια

Οι Διαδικτυακοί «Φίλοι» Παραμένουν Πάντα Άγνωστοι!

Δελτίο Τύπου "Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου" (01-03-2012


"Διαβάζοντας το τραγικό γεγονός βιασμού 15χρονης μαθήτριας από 20χρονο που η μαθήτρια γνώρισε μέσω του Facebook, η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου τονίζει για άλλη μια φορά της σημασία της κατανόησης από όλους μας, και ιδιαίτερα από τους ανηλίκους, ότι τα άτομα που γνωρίζουμε μόνο μέσω Διαδικτύου, παραμένουν πάντα «άγνωστα». 

Δυστυχώς, είναι άπειρες οι εμπειρίες των επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνομιλίες με εφήβους, όπου στην ερώτηση για τον αριθμό των φίλων τους στο Facebook, οι απαντήσεις ανέρχονται τουλάχιστον σε μερικές εκατοντάδες, πολλές φορές, δε, ξεπερνούν τους 1000. Μόνο, όταν οι έφηβοι ερωτούνται εάν θα έλεγαν ένα πολύ προσωπικό τους πρόβλημα σε όλους αυτούς τους φίλους, ή μόνο σε κάποια πολύ συγκεκριμένα άτομα (δηλαδή, μόνο στους πραγματικούς τους φίλους ή στην οικογένειά τους), οι έφηβοι ξεκινούν να αναρωτιούνται την αληθινή σημασία της λέξης «Φίλος», και την ανάγκη αντιμετώπισης όλων των άλλων, απλά ως ΕΠΑΦΩΝ. 

Δυστυχώς, όμως, αυξάνεται και η αλόγιστη χρήση του Facebook από παιδιά κάτω των 13 ετών, που δηλώνουν ψευδή ταυτότητα για να ανοίξουν προφίλ, επιλέγοντας πολλές φορές ως ημερομηνία γέννησης κάποιο έτος που αυτόματα τα αναδεικνύει ως ΕΝΗΛΙΚΕΣ, συνεπώς ανοίγει το προφίλ τους σε δημόσια πρόσβαση από μηχανές αναζήτησης και.. από αγνώστους! 

Εδώ, πρέπει, λοιπόν να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη της επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά τους σε ότι σχετίζεται με το Διαδίκτυο και της ενεργούς διαμεσολάβησης των γονέων, που περιλαμβάνει την συζήτηση με το παιδί σχετικά με τις διαδικτυακές του δραστηριότητες, το να μοιράζονται οι γονείς αυτές τις δραστηριότητες με τα παιδιά τους, να κάθεται ο γονέας κοντά όταν το παιδί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και την καθοδήγηση των παιδιών στην διαδικτυακή ασφάλεια, είτε βοηθώντας τα όταν συναντούν δυσκολίες, είτε λέγοντας τους τι να κάνουν σε καταστάσεις που τα αναστατώνουν ή τα ενοχλούν. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να τίθενται κανόνες και όρια στην πλοήγηση του Διαδικτύου, εξηγώντας πάντα το γιατί, μαζί με τα «όχι» και τα «πρέπει» μας. 

Για τους γονείς δε, που τα παιδιά τους είναι στο Facebook: ας δημιουργήσουν οι γονείς ένα δικό τους προφίλ και ας ζητήσουν από τα παιδιά τους να τους κάνουν φίλους. Πώς θα το αρνηθούν τα παιδιά; Το Διαδίκτυο είναι για όλους! Έτσι οι γονείς θα μπορούν να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να ανακαλύπτουν άμεσα ύποπτες κινήσεις στο προφίλ των παιδιών. 

Η δράση Saferinternet.gr υπενθυμίζει ότι έχει δημιουργήσει έναν αναλυτικό οδηγό χρήσης του Facebook, όπου ενημερώνει για τους τρόπους που ο ιστοχώρος μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια. Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή έδρα του Facebook στην Ιρλανδία. Είναι προσβάσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο του Saferinternet.gr (θεματική: Υλικό): http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page15."


Mobile Έκδοση του Ιστοχώρου www.saferinternet.gr

Δελτίο Τύπου "Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου" (08-02-2012

"Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι κινητές συσκευές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι και τα νέα παιδιά έχουν από ένα κινητό τηλέφωνο, το δε ποσοστό των ατόμων που αποκτάει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω μιας κινητής συσκευής αυξάνεται καθημερινά. Σύμφωνα, δε, με την πιο πρόφατη online έρευνα προς εκπαιδευτικούς που διεξήγαγε η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ακόμα και παιδιά νηπιαγωγείου έχουν ήδη κινητό τηλέφωνο! 

Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου πρέπει να εναρμονίζονται με τις νέες απαιτήσεις του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Έτσι, λοιπόν, ο ιστοχώρος www.saferinternet.gr απέκτησε την mobile έκδοσή του. Οι χρήστες που πληκτρολογούν μέσα από την κινητή τους συσκευή τη διεύθυνση www.saferinternet.gr θα οδηγηθούν αυτόματα στην mobile έκδοσή του, η οποία τους παρέχει γρήγορη και συνοπτική πληροφόρηση γύρω από πλειάδα θεματικών ασφάλειας στο Διαδίκτυο. 

Η mobile έκδοση παρέχει ειδικές πληροφορίες για ενήλικες, έφηβους και μικρά παιδιά, σύντομα νέα, παραπομπές στη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 και στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline.gr. Μια ειδική παραπομπή επιτρέπει στον χρήστη να μεταβεί στον κύριο ιστοχώρο www.saferinternet.gr, όπως εμφανίζεται από τις οθόνες τους υπολογιστή μας."